Felip Fontirroig Jaume ´Seguí`. 1910 - 1937.


FELIP FONTIRROIG JAUME “SEGUÍ” 1910-1937.

Fill de Jaume Fontirroig Gelabert, jornaler, i de Margalida Jaume Jaume, va néixer a Pina, al carrer de Sineu, número 6 dia 31 de març de 1910 a les sis de l’horabaixa.

Era molt jove quan anà a Palma a aprendre l’ofici de forner, i aquesta fou sempre la seva feina; fins i tot la va ver durant el servei militar.

Es va casar a Son Servera amb la serverina Bàrbara Lliteras Nebot, dia 9 de novembre de 1934. Tingueren un fill, que en Felip no va conèixer; va néixer dia 17 de gener de 1937 i visqué només uns quinze dies.

A son Servera obriren el Forn Nou, que també era botiga. S’hi despatxava xocolata amb ensaïmades i era lloc de reunió de molts esquerrans serverins que discutien dels seus projectes davant una tassa de xocolata.

En Felip era esquerrà i, a Son Servera, des del principi del moviment foren molt perseguits. Per això estava amagat i, quan desembarcaren les tropes de Bayo, no dubtà de passar-s’hi. Després del fracàs de l’expedició se’n va anar amb els expedicionaris i quedà a Maó.

Després d’haver fugit del poble, els falangistes saquejaren la seva botiga, ho robaren tot i allò que no robaren ho espanyaren; fins i tot, amb punyals, espenyaren les espardenyes d’espart.

Quan els rebels ocuparen Menorca el feren presoner i el tancaren a la Mola. Allà intentaren que confessàs que havia declarat en contra d’uns falangistes algaidins que les tropes de Bayo havien fet presoners, i per això fou apallissat de tal manera que el deixaren per mort. Temps després, un falangista dels qui havien estat presoners contà a la seva família que allò que havia fet realment en Felip era intercedir per ells.

Na Bàrbara, la seva esposa, es traslladà a Maó per ajudar-lo i hi visqué mig any fins que, una matinada, en Felip, després de passar la nit escrivint una llarga carta, fou afusellat.

Un cop assassinat li feren judici i la pena fou una multa. Això succeí un mes després que l’haguessin mort.

Un germà seu, en Miquel, per por que els falangistes el matassin s’entregà al “Tercio”i morí en combat als 18 anys.

Dia 24 d’agost de 1936 cridaren el reemplaçament de 1931, al qual ell pertanyia. Per no haver-s’hi presentat li obriren la causa núm. 837. Dia 23 d’octubre de 1936 el capità jutge del Regiment d’Infanteria de Palma demanà informació al batle de Pina sobre Felip i aquest li contestà dia 26 d’octubre dient “que estaba casado con senyora en Son Servera en cuyo pueblo se hallaba cuando los rojos desembarcaron en aquellos lugares ... A los pocos días del desembarco desapareció y hasta la fecha no se ha vuelto a tener noticias de él”. Un escrit semblant dirigí el batle d’Algaida dia 29 d’0ctubre de 1936 al juge instructor del Regiment d’Infanteria de Palma. La causa es tancà declarant-lo “en paradero desconocido”.

 

Rafel Antich. MEMÒRIA als republicans víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la guerra civil de 1936. Nº 2 de la Col•lecció Pere Capellà. 2002 (2ª edició). Ajuntament d’Algaida. Consell de Mallorca.