Son Canals.


Son Canals.

Aquesta possessió està emplaçada als confins del quarter III, prop del límit entre els termes d'Algaida i Llucmajor, vora el camí que mena de Punxuat a Sa Comuna i divideix les terres de Son Canals. Segurament va tenir el seu origen a la tercera tanda d'establits que tingueren lloc l'any 1789 a Punxuat, que és la seva possessió mare. Aquests establits començaren poc després que l'Ajuntament d'Algaida compràs tota la possessió de Punxuat i acte seguit decidís establir-la. La primera tanda es féu l'any 1668; la segona, l'any 1721; la tercera, l'any 1783, i, finalment, l'any 1836 s'establí la part més allunyada de les cases, la part que limitava Son Gual i Marina.

Des de finals del segle passat la possessió és patrimoni de la família Ferretjans de Son Canals. Primer fou de Jaume Ferretjans, després passà al seu fill Andreu Ferretjans Fiol, que la deixà en herència al seu fill i propietari actual Joan Ferretjans Capellà. En vida de l'amo n'Andreu, les 41 quarterades que devers l'any 1955 tenia Son Canals foren ampliades amb le 9 de Can Xereno, situat davant les cases, coster amunt, i així es completaren les 50 quarterades actuals. Aquesta extensió podem subdividir-la en unes 35 quarterades de conradís i la resta de pletes i garriga.

Les cases són d'una gran rusticitat i no han sofert cap tipus de modificació interior des de l'any 1886, quan fou gravada aquesta data a la llinda de la finestra oberta al frontis de la façana principal. A l'exterior, en un lateral de les cases, hi ha una escalonada per facilitar l'accés al sostre de palla. Davall aquest sostre, al segon aiguavés, està ubicat un dels dos estables; l'altre es troba en una dependència aïllada davant les cases. Al tercer aiguavés hi ha l'antic celler que encara conté un parell de botes congrenyades de vi i la vella premsa incrustada dins la paret que avui serveix de ponedor de les gallines. Al mateix indret hi ha els sestadors per albergar la guarda actual de 140 ovelles.

Un poc allunyada de les cases, vora el camí que hi mena, hi ha una gran cisterna amb data gravada al coll corresponent a l'any 1877. A l'altre costat del camí de Punxuat a Sa Comuna hi ha altres dependències més modernes, com són la vaqueria i diversos porxos per amagar una vella batedora, avui en desús, i altres ormeigs camperols. Vora aquestes dependències també hi ha la primitiva era de batre i la torre d'un antic molí de fer farina, reconvertida en colomer.

En Joan de Son Canals ens contà que una mola d'aquest molí està instal·lada, com a taula ornamental, al jardí d'un xalet prop de Son Fornés i que s'ha penedit moltes vegades d'haver-la donada.

La posada de Son Canals està situada al carrer de l'Amargura, vora Cas Fuster Blanc, i era emprada assíduament a causa de la llarga distància entre el poble i la possessió.

Per acabar, recomanam que si passau per Son Canals us atureu uns moments per contemplar des d'allà l'esplèndida panoràmica de la badia de Palma. El millor lloc és damunt l'era, vora el molí fariner, que, per cert, fa poc va ser catalogat per l'Associació Amics dels Molins.

Miquel Sastre Pujol “Fiolet”. Possessions d'Algaida. Nº 1 de la col·lecció Panoràmica de l’ajuntament d'Algaida. Ajuntament d'Algaida-Consell de Mallorca, 2000. Fotografies del mateix autor.