ANTONI LLULL FULLANA. “TIRÓ”.”XINITO”. 1896-1936.
Fill de Pere Llull Mudoy i de Margalida Fullana Pizà, va néixer a Algaida, al carrer del Campet nº 47, a les 14 hores de dia 27 de juliol de 1896.
Dia 29 de juliol de 1925 es casà amb Maria Tous Portell. No tingueren fills. Vivien a la placeta on hi havia l’antiga peixateria. Hi tenien botiga i negoci de compra i venda de productes agrícoles.
De jovenet havia estat una mic desbaratat, fins al punt que n’hi ha que asseguren que el nom de “Xinito” li va posar el seu pare perquè no volia que dugués el nom de “Tiró”. Una vegada ja home fet es casà i va fer un canvi radical, fou un gran treballador i una persona exemplar. Ja mort, hi va haver algaidins que, plorant, digueren a la seva família que no havien patit fam gràcies a què en Toni els hi havia venut el gra de llavor posposant la cobrança fins després de la collita. El seu negoci, sense dubte, duia camí de ser el més important d’Algaida.
Era client del cafè de la CEDA, on anaven els “amos” d’Algaida. Allà, en una ocasió, tingué un fort enfrontament amb ells perquè saberen que a un home que tenia llogat per fer clots a una finca que millorava, li pagava dues pessetes més de jornal que el que pagaven ells. En una altra ocasió també havia tengut un altercat amb les dretes quan, en unes eleccions, a una casa d’”amos” havien obligat a la criada a votar en nom d’una altra dona que nomia igual que ella, la qual cosa va provocar un gran rebombori.
El mateix dia de la desembarcada de Bayo a Porto Cristo, ell i el seu germà Pere s’anaren a amagar a una pedrera que hi havia en una finca que tenia a Son Bernat Reus. La seva dona hi envià un nebot perquè els avisàs que no sortissin de l’amagatall, ja que els falangistes agafaven molta gent i la tancaven a l’ajuntament. No feren cas a la seva dona i anaren cap a la vila. Quan foren al Colomer, uns falangistes algaidins els detingueren i els dugueren a l’ajuntament, on romangueren tancats el dia de la detenció i el dia següent fins que, aproximadament a las deu de la nit, juntament amb el seu pare i sis algaidins més foren portats al cementeri de Son Coletes, a Manacor. Allà fermaren els tres Tirons, els banyaren amb benzina i els pegaren foc. Un cop morts foren tirats dins un gran fogueró.
Per què mataren en Toni?. El falangista que ordenà el seu tancament , i que participà en la seva detenció, li devia molts dobbers. En Toni era germà del batle i reconegut esquerrà. Per motius diguem-ne “comercials” l’algaidí que ordenà la mort del seu conco Jaume Janer “Mena” li tenia una gran enveja i molta ràbia perquè com més amunt anava el negoci d’en Toni, més avall es feia el negoci d’aquest algaidí i tot el poble culpà a aquest algaidí de la seva mort. També hi havia una família molt de dretes que odiava a mort els “Tirons”. A part de tots aquests motius, cal afegir que els falangistes deien que l’havien mort per por que volgués venjar la mort del seu germà.
Rafel Antich. MEMÒRIA als republicans algaidins víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la guerra civil de 1936. Nº 2 de la col•lecció Pere Capellà. 2002 (2ª edició). Ajuntament d’Algaida. Consell de Mallorca.
|