Joan Mesquida Plovins ´Caragol`. 1910 - 1936.


JOAN MESQUIDA PLOVINS “CARAGOL”. 1910-1936.

Clic per ampliarFill del montuïrer Joan Mequida Mayol, picapedrer, i de la felanitxera Maria Plovins Cañellas, jornalera, va néixer a Andratx, al carrer del Nord nº 27, a les dues de dia 9 de juliol de 1910.

Dia 16 de febrer de 1935 es va casar amb la pinera Antònia Aina Juan Adrover, “Masset”. Vivien a Pina, al carrer de Sineu.

Políticament era republicà i socialista. Es reunia amb en Jordà i altres republicans piners al cafè de can Campet.

Treballava de missatge en una possessió i en denuncià l’amo al Jurat Mixt. Va presentar dos amics seus com a testimonis: Sebastià Jaume Blascos “Martellet” i Antoni Jordà Oliver “Jordà”. Tots tres foren assassinats.

Un dia del mes d’agost de 1936, probablement dia 5, falangistes piners el detingueren i el tancaren en un teatre que hi havia a Pina. Posteriorment se l’endugueren cap a Ciutat però ja no hi va arribar; quan foren a les costes de Xorrigo, els falangistes l’assassinaren a trets davall un garrover que hi havia a la vorera de la carretera. El seu cadàver va romandre allà tres dies abans que el duguessin a enterrar al cementeri de Ciutat

La viuda i la filla anaren al cementeri de Palma, on trobaren la seva roba plena de sang i amb els forats de les bales.

Com a justificació, el falangistes de Pina deien que l’havien mort perquè sabia que els rojos havien de desembarcar a Porto Cristo, però tothom sabia que el motiu pel qual fou assassinat fou una venjança purament personal.

 

Rafel Antich. MEMÒRIA als republicans algaidins víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la guerra civil de 1936. Nº 2 de la Col•lecció Pere Capellà. 2002 (2ª edició). Ajuntament d’Algaida. Consell de Mallorca.