MIQUEL JAUME FULLANA “MINDONA”. 1915-1936.
Fill de Guillem Sastre i de Maria Fullana Gomila va néixer a Algaida, al carrer de la Tanqueta nº 15, a les tres de dia 9 de gener de 1915.
Estava afiliat a les Joventuts Socialistes. Quan succeí el fet de les al•lotes campaneres que vingueren a Algaida d’excursió amb bicicleta i que les beates dretanes algaidines tragueren a les males de l’església perquè vestien falda-pantaló, en Miquel va prendre part a la brega que hi va haver davant l’ajuntament quan les dretes aprofitaren per manifestar-se en contra de la República i a favor de la monarquia i del feixisme.
Dia 18 de juliol, les Joventut Socialistes havien de fer una excursió i, a causa dels esdeveniments, va quedar ajornada. Ell i en Joan Oliver “Serení” –qui també fou assassinat- foren els dos únics que es presentaren a la Plaça amb la corbata vermella que havien de dur tots els socialistes algaidins a aquesta diada.
Dia 16 d’agost havia de xerrar amb un home amb el qual s’havia llogat per anar a tomar ametles. La seva mare li digué que no sortís perquè els falangistes tancaven esquerrans. No li va fer cas i se n’anà a la Plaça on, immediatament, fou detingut per dos falangistes i portat a l’ajuntament. La seva mare i una germana li dugueren una flassada i un matalasset perquè passàs la nit.
L’endemà d’haver-lo tancat, a les deu del vespre, ell i vuit algaidins més foren ficats dins cotxes i portats a Manacor. Allà foren tirotejats i, encara vius, foren banyats amb benzina i cremats. Un cop morts, foren llançats dins una sitja. Això succeí davant d’un grup de gent d’Algaida que havia anat a Manacor per veure com mataven els rojos. En Miquel fou el més jove dels algaidins assassinats.
La seva mort fou atribuïda al fet que va participar en la brega del dia del succés de les campaneres, ja que la gent d’Algaida no trobà altre motiu per matar aquest jove de vint-i-un anys.
Rafel Antich. MEMÒRIA als republicans víctimes de la repressió feixista a Algaida durant la guerra civil de 1936. Nº 2 de la col•lecció Pere Capellà. 2002 (2ª edició). Ajuntament d’Algaida. Consell de Mallorca.
|